Cercar pis en línia és cada vegada més segur: menys d'un 3% dels anuncis de particulars són 'fake'

05/03/2020
Cercar pis en línia és cada vegada més segur: menys d'un 3% dels anuncis de particulars són 'fake'

El Dia Internacional de l'Internet Segur, una data que, com un dels players digitals de referència en el sector immobiliari espanyol, torna a ser una gran oportunitat per analitzar els fraus a Internet i la seguretat en línia de l'usuari i client immobiliari. En aquest sentit, buscar pis en línia és cada vegada més segur. I és que només el 2,6% dels més de 160.000 anuncis publicats per particulars en un dels portals immobiliaris durant els dos últims anys van ser identificats com a fraudulents i posteriorment eliminats pel portal.

El portal utilitza un sistema proactiu revisant, els 365 dies de l'any, tots els anuncis de particulars que són donats d'alta al portal. A més, el portal actua a partir de les denúncies dels seus propis usuaris. Així, el web desactiva de manera immediata qualsevol anunci de què no pot confirmar les dades. De la mateixa manera, l'empresa compta amb alertes que li permeten detectar casos de phishing en els seus clients, actuant amb celeritat.

Les grans capitals, la costa i les illes, les zones més problemàtiques, ja que és on més demanda existeix i on es publica la major proporció d'anuncis fraudulents

La major concentració d'anuncis fraudulents es produeix en els mercats immobiliaris més dinàmics com Madrid, Barcelona i València, així com zones de costa de la península ia les illes Balears i Canàries, especialment en el període comprès entre març i juny, quan es multipliquen els anuncis fraudulents en línia de cara a les vacances d'estiu.

"L'intent de frau a usuaris interessats en el lloguer d'un habitatge es realitza per mitjà d'anuncis falsos que són publicats per grups organitzats als quals és molt difícil seguir-los la pista. És important minimitzar el risc tractant de comprovar l'existència real de l'immoble en la mesura del possible i actuar en tot moment amb sentit comú. En cas de ser víctima d'una estafa immobiliària, cal recopilar tota la informació i denunciar el cas a la Policia o la Guàrdia Civil ".

Com reconèixer els fraus a Internet? Un preu sospitosament baix, un text confús o fotografies amb marca d'aigua són algunes de claus per detectar possibles estafes
El preu: Cal desconfiar dels "gangues" o "gangues" que inclouen totes les despeses en immobles. Més encara quan estan "totalment reformats" i en la millor zona de la ciutat. Els informes sectorials que publiquen portals com pisos.com ajuden a fer-se una idea clara de quant podria costar comprar o llogar un habitatge a Espanya.
El text de l'anunci: Que el propietari assenyali que li "urgeix" el lloguer i que necessita els diners "com més aviat millor", ha de posar-nos en alerta. També si l'anunci està escrit en un llenguatge 'estrany'. Hi estafadors estrangers que publiquen anuncis amb un espanyol poc clar, mal traduït o amb petits defectes gramaticals.
Les fotografies: Molts dels anuncis 'mentida' utilitzen fotografies amb marques d'aigua perquè estan sent utilitzades sense el permís de l'propietari de les imatges.
La forma de contacte: Sovint els anuncis fraudulents només ofereixen contactar amb l'anunciant via email amb una adreça de correu que tampoc permet saber qui està darrere d'ella. També acostumen a donar un telèfon mòbil o telèfons amb tarifació especial (iniciats per 905, 803, 806, 807, etc.). A més, s'hauria sospitar en cas que el mòbil que s'ofereix mai estigui disponible. El fix és més fiable i fàcil de comprovar.
El Dia Internacional de l'Internet Segur se celebra des de 2004. El lema d'aquesta any és "Junts per un Internet segur"

El Dia Internacional de l'Internet Segur (Safer Internet Day, en anglès) és una campanya internacional. La seva fi és cridar l'atenció sobre el "ús responsable, respectuós, crític i creatiu" de la tecnologia. Originalment, la Unió Europea va proposar el Safer Internet Day a 2004 i actualment se celebra a més de 100 països de tot el món. El lema del 2020 és "Junts per un Internet segur". L'objectiu és promoure i debatre sobre la necessitat de tenir un Internet més segur, sobretot per a les nenes, nens i adolescents.