Creix la preocupació de la població per l'increment en el preu de l'habitatge

19/12/2018

La confiança dels espanyols per comprar un habitatge s'ha mantingut en terreny positiu al novembre, tot i que en xifres lleugerament per sota de les registrades en el mateix mes de l'any passat i ha crescut la preocupació per l'alça dels preus, segons es desprèn de l' últim índex de confiança immobiliària Solvia.

L'índex de confiança immobiliària de Solvia (ICIS), que quantifica la percepció i les expectatives dels espanyols sobre la idoneïtat del moment per a la compra d'un pis, s'ha situat en l'onzè mes de l'any en 109 punts, set punts percentuals en comparació de la xifra registrada al novembre de 2017.

Segons ha informat Solvia en un comunicat, la dada està en línia amb el registrat a l'abril (108 punts), però lleugerament per sota del marcat un any enrere, quan l'índex va aconseguir el seu major nivell (116 punts). D'aquest sondeig també es desprèn, segons l'àrea d'intel·ligència de mercat de Solvia, que hi ha certa inquietud entre els ciutadans per l'evolució a l'alça del preu de l'habitatge.

Per Solvia, el resultat de l'enquesta és "coherent" amb la visió que manté sobre que el mercat té més potencial de creixement en transaccions que en preus, sobretot en aquelles regions en què el creixement de la població, la renda disponible i les xifres d'atur se situen per sota de la mitjana nacional.

"Produir i comercialitzar habitatge a preus acords a la demanda continuarà sent un repte fonamental en el sector immobiliari", segons Solvia.

Dels dos indicadors que componen l'índex, es modera el que reflecteix si la situació actual és favorable per comprar un habitatge, fins a fregar la situació neutra dels 100 punts, principalment, segons Solvia, "per la sensació de contínua escalada dels preus ".

 

Es creu que els preus podrien contenir o moderar
També ressalta que persisteix la percepció que les condicions laborals i d'estalvi no acompanyen en les pujades de preus. De fet, respecte a novembre de l'any passat la percepció de la situació actual ha baixat en 9 punts, dels 110 registrats al novembre de 2017 als 101 actuals.

Respecte a la situació a dos anys, aquesta ha millorat en comparació amb l'abril, ja que passa dels 113 punts registrats al quart mes de l'any als 118 actuals, tot i que ha empitjorat en comparació amb novembre de l'any passat, quan es van registrar 122 punts percentuals.

Segons Solvia, aquesta millora de l'optimisme de cara al futur ve impulsada per la creença, "cada vegada més gran", que els preus han de contenir o moderaran la seva evolució alcista ". A més, en l'àmbit personal, "els ciutadans també preveuen millors condicions laborals, d'estalvi i d'accés al crèdit, la qual cosa contribueix a la millora de les expectatives".

En l'àmbit del lloguer, encara és majoritària la creença que els preus seguiran evolucionant a l'alça, tot i que decau respecte a l'enquesta d'abril d'aquest any.