El Brexit empeny a l'euríbor a mínims històrics i rebaixa de nou les hipoteques

04/08/2016

De nou, bones notícies per a milers d'hipotecats. L'euríbor, índex al qual estan referenciades la majoria d'hipoteques a Espanya, acomiada juny en terreny negatiu (al -0,028%) i ho fa per cinquè mes consecutiu, donant una nova alegria a milers d'hipotecats. L'indicador s'ha enfonsat en taxa mensual fins al -0,013%, marcant mínims històrics des de la seva creació el gener de 1999. L'índex ha accentuat la caiguda després del triomf del Brexit al Regne Unit.
Perquè ens fem una idea, el 23 de juny, quan tots els britànics estaven cridats a votar la permanència o sortida de la Unió Europea, l'euríbor acomiadava la jornada al -0,029%. Un dia més tard, després de conèixer la decisió del referèndum, la caiguda s'accentuava fins al -0,047%, per arribar fins al -,051% aquest dijous.
D'aquesta manera, per a una hipoteca de 120.000 euros a 20 anys i euríbor + 2% a 30 anys a la que toqui revisió amb el tancament de juny tindrà una rebaixa en la seva quota mensual de 12 euros al mes, uns 144 euros l'any. Per a un préstec de 150.000 euros, l'estalvi serà d'uns 168 euros anuals (14 euros al mes), i per a una hipoteca de 180.000 euros, la rebaixa de la quota se situarà al voltant de 18 euros al mes, 216 euros l'any.
L'euríbor va iniciar la seva ratxa baixista al juliol de 2015 per caure per primera vegada en la seva història per sota del 0% al mes de febrer. Des de març, l'indicador s'havia mantingut estable per sota del 0%, però el triomf del Brexit l'ha empès de nou a la baixa, el que, almenys en el curt termini, seguirà rebaixant la quota hipotecària de milers de famílies.
No obstant això, per als nous hipotecats, els experts asseguren que l'euríbor està tocant fons i que a mitjà termini acabarà pujant, de manera que recomanen estudiar les ofertes de tipus fix de la banca, que finalment han aconseguit fer-se un forat. De fet, segons les dades d'abril de l'INE, el 14,8% de les hipoteques constituïdes a l'abril va ser a tipus fix, una proporció sense precedents des que es registren aquestes dades.
En declaracions a Europa Press, l'analista de XTB Jaume Díez subratlla que l'índex ha descrit una tendència estable durant tot el mes de maig, el que contrasta amb la volatilitat soferta durant 2015 i els primers mesos d'aquest any. "Això enforteix la idea de formació de sòl en l'índex".
I afegeix que "amb la conjuntura actual, no podem sinó esperar que es mantingui el comportament actual de lateralitat, ja que el cru sembla estabilitzar-se i el BCE podria no prendre més polítiques monetàries si veu a la Reserva Federal agafar la iniciativa en la pujada de tipus deixant de manera indirecta un euro més feble ", ha explicat.
Un dur revés per a la banca
No obstant això, tot i que un euríbor acomodat en terreny negatiu està beneficiant milers d'hipotecats, perjudica seriosament a la banca, que assisteix atònita a un fort estrenyiment dels seus marges. Recentment, el president de BBVA, Francisco González, admetia que la política ultralaxa del BCE està "matant" a la banca, si bé sembla que el 'timing' per normalitzar els tipus d'interès resulta "impredictible", en paraules del governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde. L'índex va tancar febrer al -,008%, març al -0,012%, abril al -0,010% i maig al -,013%.
Conscients del mal que els fa un euríbor per sota del 0%, els bancs porten mesos centrats en una autèntica ofensiva d'hipoteques a tipus fix per, almenys, garantir-se un interès positiu i fabricar les seves estructures amb un major grau d'estabilitat i visibilitat. Una política que ja permet veure al mercat tipus fixos per sota del 2% a 15 anys i entre el 2% i el 2,5% a 20 anys o més.
Aposta pel tipus fix
Precisament aquesta setmana, Gonzalo Bernardos, economista i director del Màster Immobiliari de la Universitat de Barcelona, assegurava, dins de la Fotocasa Academy, que davant la política actual del BCE, sense aspectes de canviar a mig termini, el més aconsellable és signar una hipoteca a tipus fix l'interès es compensaria amb una inflació controlada. És a dir, gairebé no es pagarien interessos pels diners prestats.
Des de l'Agència Negociadora també aposten pel tipus fix i calculen que un 30% dels que han formalitzat una hipoteca en els dos últims anys no podran afrontar sense problemes una pujada dels tipus d'interès en els seus préstecs.
D'acord amb els càlculs realitzats per l'Observatori del Finançament Familiar de la companyia, si l'euríbor pugés fins al 4% suposaria un increment en la quota mensual de 400 euros a una hipoteca de 200.000 euros a 20 anys, en passar de 934 euros a 1.319 euros al mes, és a dir, un 43,5% més. En termes anuals, l'increment seria d'4.620 euros.
No oblidem que, encara que l'indicador es troba en mínims, la mitjana històrica se situa en el 2,4% i en l'estiu de 2008 va arribar a aconseguir el 5,4%.