Els ajuntaments podran actuar davant pujades abusives dels lloguers

26/09/2017

El Ple del Congrés ha aprovat una proposició de llei per permetre que els ajuntaments, en coordinació amb el seu corresponent administració autonòmica, puguin intervenir davant increments abusius del preu del lloguer.

La iniciativa, portada al Congrés per Units Podem-A Comú Podem-A Marea i finalment pactada amb el PSOE i PDeCAT, ha sortit endavant gràcies al suport també d'Esquerra Republicana, Compromís i Fòrum Astúries. Per contra, PP i Ciutadans han rebutjat la proposta, mentre que PNB i UPN han optat per abstenir-se.
El text finalment aprovat també reclama l'impuls d'un parc públic de lloguer utilitzant cases buides de grans forquilles, "prioritàriament de la SAREB i de les entitats financeres que no estiguin complint la seva funció social", a través de mecanismes legals que obliguin a incorporar aquests immobles desocupats a l'estoc públic d'habitatges.
Controlar les socimis :
Així mateix, l'acord del Congrés passa per revisar la fiscalitat i condicions legals de les socimis amb l'objectiu de vincular-les a la promoció d'habitatge de lloguer assequible, i així "garantir el retorn social d'aquest tipus de societats, preservant la funció social de la habitatge ".
La iniciativa exigeix ​​la modificació de la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU) amb l'objecte de revertir la situació de vulnerabilitat a la qual, denuncien, estan exposades als arrendataris després de la reforma de la llei en 2013. En aquest sentit, reclama millorar les garanties jurídiques de de les persones arrendatàries perquè puguin presentar oposició al desnonament, l'ampliació del límit legal per prorrogar tàcitament els contractes de tres a cinc anys "com a mínim" i la tornada a l'IPC com a referència per a la variació anual del preu del lloguer.
Una altra de les mesures adoptades és la d'establir, dins de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), una línia de crèdit destinada a finançar la construcció o rehabilitació d'habitatges amb destinació al lloguer a preus assequibles, el finançament ha d'anar destinada a entitats públiques o publicoprivades de lucre limitat.
Així mateix, el Congrés crida a incloure en el proper Pla Estatal d'Habitatge 2018-2021 ajudes al lloguer en funció de la renda, no únicament per a joves, així com ajudes per incentivar que petits propietaris posin els seus habitatges de lloguer assequible. En aquest sentit, reclamen que s'incrementi la dotació pressupostària destinada al programa de foment del parc públic d'habitatge de lloguer, amb l'objectiu de duplicar el nombre d'actuacions previstes durant la vigència del proper Pla d'Habitatge, en comparació amb l'anterior.