Els contractes s'allarguen i els preus pujen

11/05/2019

En les primeres setmanes de la nova normativa, a més de la reducció de l'oferta, s'aprecia també una tendència a l'alça en els preus de sortida dels lloguers provocada per la prolongació dels contractes de 3 a 5 anys. Això es deu, explica, al fet que els arrendadors intenten que no se'ls desfasin les rendes per aquests períodes més llargs ».

«Quan el propi mercat tendia a donar símptomes de moderació en els preus del lloguer, vam començar a veure com aquestes mesures afavorien noves pujades a causa de la poca oferta i la molta demanda».

Segons estimacions recents, més d'un 80% del parc de lloguer a Espanya està en mans de propietaris particulars, petits inversors que veuen en l'habitatge una forma d'assegurar-se un futur o d'ajudar els fills.

«No s'afavoreix a aquests propietaris perquè treguin l'habitatge la mercat de lloguer. No hi ha mesures que aportin confiança, S'han ampliat els terminis per al desnonament i, tal com queden els pisos després d'una operació d'aquest tipus, al propietari no l'hi queden ganes de tornar a llogar ».

A això se suma que les mesures fiscals aprovades per afavorir l'arrendador són «insignificants». D'aquesta manera, quan el mercat començava a donar símptomes de moderació en els preus del lloguer, les mesures «han afavorit un nou repunt».

Per als experts, tampoc anima el propietari «la responsabilitat que li recau, sense que li correspongui, en el cas de les famílies vulnerables en què han d'intervenir els serveis socials.

En aquest sentit, els experts veuen «desafortunada» la decisió de suprimir les garanties addicionals i avals per als potencials inquilins, ja que la mesura perjudica les persones amb menys recursos.

«Amb les garanties addicionals podien aportar una seguretat al propietari i garantir el pagament de les rendes. L'absència d'aquestes garanties dificulta en gran manera, i, en molts casos impossibilita, l'accés d'aquestes persones al lloguer lliure ».

 


La regulació del lloguer turístic

Per la seva banda, els experts immobiliaris aplaudeixen la decisió de l'Executiu d'avançar en una normativa estatal que reguli els lloguers turístics.

Per això, veuen «encertat» que aquest model de lloguer estigui exclòs de la LAU i que la Llei de Propietat Horitzontal hagi incorporat modificacions que donen a la comunitat propietaris recursos per limitar aquests lloguers en els blocs plurifamiliars. També creuen que aquestes mesures afavoriran que molts d'aquests pisos surtin al lloguer ordinari i permeti incrementar l'oferta.