"Els que creuen que és fàcil enriquir-se en el sector immobiliari se'n portaran una gran decepció"

07/11/2018
"Els que creuen que és fàcil enriquir-se en el sector immobiliari se'n portaran una gran decepció"

En l'últim any s'han creat un total de 34.551 noves empreses immobiliàries, un 71% més que fa cinc anys. Ens trobem davant un nou boom de la professió immobiliària?

Sí, hi ha un boom de persones que han vist que el mercat immobiliari és rendible. No hi ha, però, un boom de promotors, perquè per ser-ho cal un capital inicial que en el passat els bancs prestaven però ara és més complicat. La gran majoria d'aquestes noves empreses són d'intermediació immobiliària. I cal preguntar-se com estan d'preparades per donar serveis als clients.

Què ha d'oferir un bon professional immobiliari?

Ha de ser una persona que assessori, que vetlli pels interessos dels clients i que tingui bons coneixements. Ha d'estar al dia del mercat de l'habitatge, però també de macroeconomia, de fiscalitat, de valoracions immobiliàries, de decoració i reformes ... Ha de ser algú que realment aporti coses que els clients per si mateixos no poden aconseguir. El que no pot ser és que un professional immobiliari li doni sempre la raó al client, fins i tot quan el client està cometent errors.

Quin és el perfil dels nous professionals que estan creant empreses immobiliàries?

Hi ha dos grans perfils. Un és el de qui se suma a una franquícia, i és la franquícia qui s'encarrega de formar-lo i assessorar-lo, de manera que arriben a un cert nivell, no parteixen de zero. A més, moltes vegades la franquícia busca ia professionals amb capacitat de lideratge, d'emprenedoria i de gestió d'equips.

En el segon perfil trobem professionals de tota mena, però sol abundar la persona que sense cap coneixement d'aquest sector, de la nit al dia, decideix obrir una immobiliària perquè creu que podrà guanyar molts diners, però sense haver-se format prèviament. Agències immobiliàries bones n'hi ha moltes. Les que han sobreviscut a la crisi sense dubte ho són, han fet les coses bé, donen bon servei als seus clients i tenen visió per buscar nous nínxols de negoci. Entre les agències immobiliàries molt recents que no estiguin sota la pauta d'una franquícia segur que hi haurà algunes bones, però segur que també hi haurà moltes males si no han apostat per la formació, tant per a propietaris com per a empleats d'aquestes noves empreses.


Jo crec que no s'ha après. Encara hi ha gent que tanca altres negocis o deixa altres professions per sumar-se al sector immobiliari pensant que és molt fàcil guanyar bastants diners. Una agència immobiliària que funcioni pot recuperar la inversió inicial en sis mesos, i la persona principal pot guanyar uns 200.000 euros anuals si ho fa mitjanament bé i està en una zona en creixement. Però per a això cal estar ben format, tenir capacitat empresarial i saber aprofitar les oportunitats. Molts dels que creuen que és fàcil folrar-en el sector immobiliari es portaran una gran decepció.

Quina formació ha de tenir un professional immobiliari?

Depèn dels objectius de cadascú. El màster que jo dirigeixo, per exemple, va dirigit específicament als que volen destacar i ser primeres figures en el mercat immobiliari a Espanya i aposten per això amb una formació de molt alta qualitat. Els que tinguin pretensions més modestes poden trobar moltíssims altres cursos en el mercat. El més important és que s'assegurin que van a rebre bons coneixements tècnics. El mercat de formació té una sobredosi de cursos motivacionals i emocionals, que són interessants, però per als intermediaris immobiliaris el fonamental és formar-se en el que els van a demanar els seus clients, el que va a diferenciar els bons professionals dels no tan bons . I el que els van a demanar són temes tècnics.

Qualsevol persona pot ser un bon professionals immobiliari?

Per descomptat. I no cal una carrera universitària per ser un bon professional immobiliari. En el cas dels brokers, dels propietaris de les agències immobiliàries, sí que han d'apostar per la màxima formació possible, i estar sempre a l'última. Per molts anys que portin a la professió, han d'estar sempre disposats a aprendre, i apostar també per la formació contínua dels seus empleats. En aquest sentit és exemplar el funcionament de les franquícies, que es preocupen tant de la formació dels brokers com dels empleats de manera diferenciada. Als propietaris d'agència els ofereixen no només formació específica del mercat immobiliari, sinó també per ser líder, ser un bon gestor i conduir equips humans.