És possible que el preu de l'habitatge arribi a equiparar-se amb els sous?

20/09/2018

Tenir accés a la compra d'un habitatge està estretament lligat a la condició salarial de les llars. Un creixement desmesurat en el preu dels immobles i un estancament en els sous produirien una situació complicada. Segons Adecco, el salari mitjà anual va ser de 19.752 euros en el segon trimestre del 2018. Així mateix, el preu de l'habitatge va tancar en aquest mateix període en 1.596 euros per metre quadrat, segons pisos.com. Així, l'esforç de les llars espanyoles per al pagament íntegre d'un habitatge estaria en 7,2 anys de salari.

Adecco sosté que el salari mitjà a Espanya retalla el seu poder adquisitiu en 469 euros anuals des de 2016. Només dues regions van millorar la seva situació respecte a fa dos anys: Astúries, amb 199 euros anuals més que a mitjans de 2016; i Navarra, amb 20 euros anuals més. Pel que fa al salari, Madrid és l'autonomia que gaudeix de major remuneració, amb una mitjana de 1.945 euros mensuals. A la pregunta sobre la possibilitat que el preu de l'habitatge s'equipari amb els sous, hi ha diferents teories i escenaris que podrien o no possibilitar aquesta situació.

Treballar per convertir-se en propietari
Respecte a l'esforç anual en nombre de salaris que una família ha d'invertir per comprar un habitatge a Espanya, hi ha una dada de caràcter oficial proporcionat pel Banc d'Espanya. Segons l'institut emissor, aquest indicador va tancar el primer trimestre de 2018 amb 7,2 anys. Aquesta xifra va arribar a màxims històrics en l'any 2007, en ple 'boom' de la bombolla immobiliària, amb un esforç de 8,8 anys. L'evolució d'aquest índex ha anat 'in crescendo' en els últims anys.

Una altra de les organitzacions que calcula la relació entre salaris i preu de l'habitatge és Societat de Taxació, que estima que hi ha diferències pel que fa a les diferents regions del nostre país. "Balears és la comunitat autònoma on l'índex d'esforç immobiliari és més alt (15,6 anys) mentre que la que menys esforç requereix és Múrcia, amb 5 anys", exposa César Hernández, director d'Estudis de Mercat de la taxadora, en base a les dades del primer trimestre del 2018.

Mirant a altres països
González afirma que, "tampoc hem de creure que Espanya és el país on més anys es necessiten de sou per pagar un habitatge íntegra, sinó que és una cosa que podem veure en nombrosos països del nostre entorn". Concretament, en un rànquing aportat per Kelisto.es en el qual s'analitzen 39 països europeus, Espanya ocupa el lloc 31 en una llista encapçalada per Sèrbia, on es necessiten 18,3 anys de sou per al pagament d'una casa. A Sèrbia el segueixen Ucraïna (15,29 anys), Bielorússia (14,94 anys) i Albània (14,5 anys).

Per contra, aquest rànquing assenyala a Islàndia (6,63 anys), Dinamarca (7,09 anys) i Bèlgica (7,29 anys) com els països en què menys anys es necessiten per al pagament d'un immoble. A Islàndia, per exemple, el sou mitjà mensual està en 2.822 euros i comprar un habitatge al centre de la ciutat ronda els 4.267 euros per metre quadrat. Aquestes diferències posen de manifest la importància de l'estabilitat laboral i la seva estreta relació amb el preu de l'habitatge. Aquells països en els quals no es fomenten unes bones condicions laborals seran els que més difícil tinguin l'accés a la compra d'un habitatge.