'Gentrificació' o com un barri cèntric i devaluat es posa de moda i comença a ser car

23/03/2017

Passa de vegades que un barri depreciat i deprimit, sense atractiu aparent, comença a canviar. No passa del matí a la nit, però a poc a poc la seva població i els seus negocis canvien, de manera que viure en aquest barri deixa de ser barat. És el que han anomenat "gentrificació". Un barri pobre es posa de moda i es repobla de gent més jove i de més poder adquisitiu. Potser que fins i tot es vegi més bonic ... però a quin preu.

La paraula "gentrificació" ve de l'anglès, gentrification. Per això la Fundéu (la Fundació de l'Espanyol Urgent) prefereix i recomana "elitització" o "elitització residencial". És el fenomen pel qual un barri del centre d'una ciutat, despreciat comercialment i residit per persones de renda baixa comença a ser habitat per persones de més nivell econòmic i habitualment més joves.
Els principals motius són la bona relació qualitat-preu dels immobles i altres avantatges com la comoditat, l'encant de viure al centre i les possibilitats de rehabilitació d'aquests habitatges. Però té el seu costat fosc: aquest moviment obliga a desplaçar-se a altres barris a la població 'originària' -que no té aquest poder adquisitiu en favor d'aquests nous veïns. Tot això acaba per revaloritzar el preu del sòl, dels habitatges i del barri en el seu conjunt.
Això és el que ha succeït en barris com els de Malasaña i Chueca, a Madrid, o comença a succeir en els de Lavapies i Usera. I succeeix amb especial intensitat a Barcelona, on el turisme està fent veritables estralls. Els va passar als barris de Sant Antoni o Poble Sec, a l'Raval, a l'Gòtic, a la Barceloneta, i comença a passar el mateix al Poblenou.
Segons una enquesta del portal immobiliari Casaktua, el 27% dels espanyols que tenen previst traslladar-se a curt o mitjà termini estaria disposat a traslladar-se a una zona cèntrica no tant ben valorada. El 86% dels entrevistats considera que aquest tipus de barris es troben actualment en ple procés de revaloració. El 60% pensen que encara hi ha la possibilitat de trobar habitatges amb bona relació qualitat-preu.
L'estudi mostra que entre les persones interessades en mudar-se a un habitatge en règim de lloguer, el 30% diu que es traslladaria a una zona del centre devaluada, el 43% hauria de pensar-s'ho més i el 27% no inclouria aquesta alternativa en les seves opcions de cerca. No obstant això, dels que pensen comprar, el 22% reconeix que no tindria problema d'adquirir un habitatge en un barri cèntric poc valorat, el 43% hauria de reflexionar i el 35% no contemplaria aquesta opció.
Segons l'estudi, el 20% dels que viuen al centre s'aniria a una zona devaluada, mentre que el 80% restant no ho faria o hauria de pensar-s'ho detingudament. Dels que viuen actualment als afores, només el 10% es traslladaria a aquesta ubicació, ja que el 90% reconeix que seria una opció que rebutjaria. Per edat, els joves (25-35 anys) són els que més interès demostren. De fet, un 22% no ho dubtaria, igual que aquells que volen ampliar la família amb fills .