Guindos avança que les hipoteques variables podran passar a fix gairebé sense despeses

01/08/2017

El ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, ha destacat la millora que suposarà per als consumidors la futura llei de crèdit immobiliari que preveu, entre altres qüestions, que si el consumidor ho decideix, d'acord amb el seu banc, pugui passar la seva hipoteca de tipus variable a fix "pràcticament sense despeses", fet que suposa "una assegurança" per al ciutadà perquè l'euríbor ara està en negatiu però no va a estar així "tota la vida".
En la seva intervenció en l'esmorzar-col·loqui organitzat per Unicaja i diari SUD, ha apuntat que pràcticament el 95% de les hipoteques a Espanya són de tipus variable lligades a l'euríbor, i ha recordat que es tracta de contractes "a molt llarg termini, a 25 o 30 anys, i els tipus d'interès no sempre van a estar igual; de fet una pujada de tipus es va a anar reflectint en les hipoteques i es dóna la possibilitat de passar-la a tipus fix ".
La normativa prevista intentarà facilitar "pràcticament sense despeses i si el consumidor ho decideix i ho pacta amb el seu banc, pugui passar la seva hipoteca a un tipus fix". Això, ha recalcat, beneficiarà al ciutadà, recordant com el 1996 la majoria de les hipoteques eren a tipus fix i aquesta tendència va canviar.
El Govern, ha precisat De Guindos, "donarà una opció molt barata" d'aplicar aquest canvi, de manera que s'intentaran millorar les condicions "des del punt de vista del consumidor". Pel que fa a quin tipus fix, ha aclarit que haurà de ser una negociació entre les parts.
Fonts del Ministeri d'Economia consultades per Europa Press han explicat que la normativa incidirà en reduir els costos que es produeixin quan el canvi d'una hipoteca de tipus variable a una altra de tipus fix es faci amb una altra entitat financera.
Una altra de les qüestions exposades pel ministre ha estat que el notari va haver d'actuar dues vegades, en la fase precontractual i quan se signa la hipoteca. "Intentarem també que la transparència sigui absoluta amb les despeses i clàusules terra i amb les clàusules completes, perquè el hipotecari no es tracta d'un contracte senzill, i es tracta d'evitar l'opacitat, que és la font de la nul·litat", ha exposat el titular d'Economia.
Hipoteques multidivisa
També ha al·ludit a altres canvis previstos, de manera que una hipoteca en divisa estrangera pugui passar a l'euro "sense el més mínim cost o sense la més mínima penalització". En la seva intervenció també s'ha referit a l'important ajust que s'ha produït en el sector de la construcció a Espanya durant la crisi i que ha provocat que la construcció residencial reduís el seu pes a més de la meitat.
Segons la seva opinió, la situació està remuntant, "d'acord amb la recuperació dels fluxos de finançament" però "és prematur dir que hi ha una bombolla". Per a De Guindos, la reactivació de la compra i venda d'habitatges "és una bona notícia".