Inversors i estrangers compren les últimes gangues de la costa

08/08/2016

Les pujades de preus dels habitatges de vacances s'estenen per gairebé el doble de municipis que l'any passat. Així ho constata Tinsa en l'informe Habitatge a la Costa 2016, document que assenyala a la Costa del Sol, Alacant, Balears i Canàries com els mercats on més s'incrementen els preus. I qui estan comprant?
L'habitatge de la costa té un perfil de comprador clar. Segons Jesús Duque, vicepresident de la xarxa Alfa Immobiliària, el 50% dels compradors de costa són petits inversors nacionals. El segueix el comprador estranger, amb un 35% del repartiment i, finalment, hi ha un 15% de particulars nacionals.
És a dir, el principal comprador de l'habitatge de costa no és el comprador estranger. Segons l'anàlisi de Duc, pràcticament el 50% dels habitatges de costa venudes a Espanya en l'últim any han estat a petits inversors nacionals. Molts d'ells han comprat una, dues i fins a tres propietats en un breu espai de temps, algunes per valor de 30.000 o 40.000 euros. El propòsit ha estat doble. D'una banda, obtenir una rendibilitat a través del seu lloguer; de l'altra, a través de la pròpia revalorització de l'immoble. "Molts habitatges que fa un any costaven prop de 35.000 euros, avui no baixen de 50.000", afirma el responsable d'Alfa.
L'anàlisi de la immobiliària assenyala que el comprador estranger percep en els preus actuals una gran oportunitat per adquirir un habitatge per gaudir del bon clima d'Espanya. Per a molts és una inversió en segon habitatge, mentre que altres, decideixen traslladar la seva residència al nostre país i fins i tot aprofiten per llogar-en els mesos d'estiu, mentre ells viatgen als seus llocs d'origen.
Finalment, hi ha el espanyol que compra una casa o apartament a la costa com a fórmula d'estalvi. Es tracta de particulars espanyols que, davant la dificultat d'accedir als preus dels habitatges a les grans capitals espanyoles, han aprofitat els grans descomptes i l'enorme oferta de producte per optar per una vida més econòmica i agradable.
Duc assegura que "es tracta en molts casos de matrimonis de jubilats, o de parelles que comencen una vida en comú, i que opten per iniciar un nou projecte de vida en zones més assequibles. En altres casos, són simplement particulars que, un cop passat el pitjor de la crisi, decideixen donar-se el gust de comprar un habitatge a la platja, aprofitant d'uns preus encara un 35% per sota dels existents abans de la crisi ".