La compravenda d’habitatges puja un 28% al maig i marca màxims

20/07/2016

 

compravenda-en-2016

El mercat immobiliari continua donant símptomes de recuperació. Les dades del mes de maig de l’Instituto Nacional de Estadística (INE) sobre compravenda d’habitatges, publicades ahir, mostren un augment del nombre d’operacions del 27,7% a Catalunya respecte del mateix mes del 2015.

Aquest augment és lleugerament superior al 23,6% anotat en el conjunt de l’Estat el mateix mes. En total van ser 36.425 operacions, que suposa la xifra més elevada des del gener del 2013 (39.920).

L’increment a Catalunya d’aquest mes de maig és el segon més gran registrat en els últims anys, només superat pel 27,9% que va pujar la compravenda d’habitatges el setembre de l’any passat. Amb tot, la xifra global de transaccions, 5.591, és la millor dada registrada per l’INE des de l’inici de les caigudes de transaccions arran de la crisi del sector.

D’altra banda, l’estadística de compravenda d’habitatges acumula ja 20 mesos seguits a l’alça a Catalunya, concretament des de l’octubre del 2014. En aquest període tan sols va experimentar un lleuger retrocés del 2% el gener passat.

Mercat de segona mà

Les dades de l’INE, però, mostren que aquesta recuperació es concentra per ara en el mercat de segona mà. De fet, un 86% de les transaccions tancades el mes de maig a Catalunya corresponen a aquest mercat de segona mà (en el conjunt de l’Estat el pes del mercat de segona mà va ser del 80,7%, amb 29.422 operacions).

Una altra evidència de les dades de l’INE és que és la demarcació de Barcelona, amb la seva capital al capdavant, el territori que està protagonitzant la recuperació del mercat immobiliari al país. De fet, la demarcació de Barcelona va concentrar 3.992 transaccions, un 71,4% del total català i un 37,42% més que en el mateix mes de l’exercici passat.

Tot i això, va ser la demarcació de Lleida on es va registrar un augment més elevat de compravendes durant el mes de maig, amb un total de 263 actius i una variació interanual del 46,1%. A Girona, l’augment va quedar en el 17,57% i un total de 716 actius, i Tarragona va ser l’única demarcació on les dades del mes de maig van ser negatives. En concret, les 620 transaccions van suposar un descens del 9,22% respecte del mateix mes de l’any anterior.

Tot i el bon comportament general, les xifres del maig encara estan lluny de les registrades en els moments previs a la crisi. El mes de maig del 2007, per exemple, la xifra d’operacions de compravenda d’habitatges a Catalunya va ser d’11.753, més del doble de les que hi ha hagut aquest any.