La transició al nou euríbor per a les hipoteques arribarà en el primer semestre de 2017

15/04/2016

Fa més de dos anys, el EMMI (Institut Europeu de Mercats Monetaris) treballa en un nou euríbor -el índex al qual estan referenciades la majoria d'hipoteques a Espanya-; un nou índex hipotecari per a la zona euro. Els terminis s'allarguen i aunqueestaba previst que el període de proves començarà al juliol, la transició al nou euríbor arribarà en el primer semestre de 2017.
El EMMI ha revisat el seu calendari d'implementació amb l'objectiu d'encaminar-se cap un euríbor el referencial estigui basat en les transaccions reals, seguint les recomanacions dels agents de mercat, reguladors financers i consumidors. El passat 30 d'octubre el organisme va lliurar a les parts interessades un document amb un seguit de propostes per determinar la metodologia del nou índex, que serà d'aplicació en la majoria d'hipoteques.
Així, el secretari general del EMMI, Guido Ravoet, assenyala que els interessats s'havien mostrat "àmpliament receptius" amb la direcció que estava prenent la reforma de l'euríbor, però va admetre que queden "desafiaments" per afrontar. "En els propers mesos refinaremos alguns aspectes de la metodologia proposada", indica Ravoet, per afegir que la consulta forma part del període de prova anterior a la implementació del nou sistema referenciat en transaccions reals. A més, seguiran col·laborant amb les parts interessades i els organismes públics per "assegurar un suport continuat" a les reformes proposades.
La revisió del sistema metodològic per al càlcul de l'euríbor es produeix en un context en què l'índex ha arribat a cotes negatives en els últims mesos per primera vegada en la història.
"El límit d'un préstec és que et surti gratis"
El president de l'Associació Espanyola de Banca (AEB), José María Roldán, ha defensat que un contracte creditici, com una hipoteca, es caracteritza per deixar diners a canvi d'una quantitat addicional i ha considerat que "probablement" el límit passa perquè el endeutat no hagi de pagar res davant la caiguda històrica de l'euríbor a terreny negatiu.
"El límit és que no hagis de pagar res i el préstec et surti gratis", ha sentenciat Roldán en roda de presa davant la possibilitat que els bancs hagin de reduir als hipotecats el capital pendent de tornar, el que en la pràctica es traduiria en què la banca paga per concedir hipoteques. Per això, ha assegurat que l'impacte de l'euríbor en negatiu és "molt limitat", ja que els clients afectats són pocs davant la dificultat que la caiguda de l'índex de referència compensi els diferencials de les hipoteques.