Un altre banc (BBVA) li ven el seu negoci immobiliari a un "fons voltor"

05/12/2017

Els bancs van aprendre la lliçó de la crisi immobiliària. Molt maó és molt risc. De manera que en aquests anys s'han anat desfent de la seva cartera d'immobles; ja sigui creant una nova empresa que el gestioni, unint-se a altres o venent la quasi totalitat del negoci. Això últim és el que va a fer BBVA. Vendrà a Cerberus el 80% del seu negoci immobiliari per un preu d'aproximadament 4.000 milions d'euros.

El banc presidit per Francisco González ha arribat a un acord amb una filial de Cerberus Capital Management (Cerberus) per crear una societat conjunta de negoci immobiliari a Espanya. D'aquesta manera, l'entitat redueix gairebé del tot la seva exposició al 'totxo' i aquest fons, un dels anomenats "voltors", consolida el seu negoci al nostre país. Un dels assessors de Cerverus a Espanya és José María Aznar Botella, fill de l'expresident del Govern, José María Aznar.
A data de tancament de l'operació, BBVA traspassarà a Cerberus el 80% d'aquesta societat en una transacció que marca una fita en l'estratègia de l'entitat financera, que se centrarà en el seu negoci principal, el bancari, després de quedar-se amb la menor exposició immobiliària dins del sector, segons han informat a Europa Press en fonts del mercat.
El negoci immobiliari contemplat en l'acord està compost per uns 78.000 actius immobiliaris amb un valor brut comptable d'aproximadament 13.000 milions d'euros, i els actius i empleats necessaris per a la gestió d'aquest negoci. S'ha valorat el conjunt del negoci en aproximadament 5.000 milions d'euros.
El preu final per al 80% estarà determinat pel volum d'actius finalment aportats, que pot variar, entre altres raons, per les vendes realitzades fins al tancament. Els actius immobiliaris estan repartits principalment entre Catalunya, Madrid i València.
La transacció inclou també un acord entre BBVA i la societat del grup Cerberus Haia Real Estate perquè aquesta presti serveis de 'servicing' immobiliari de la cartera d'immobles de la qual el banc blau serà titular un cop s'hagi tancat l'operació. Després de l'obtenció de les autoritzacions reguladores i un cop tancada l'operació, prevista per a la segona meitat de 2018, BBVA tindrà l'exposició relativa al sector immobiliari més baixa de les principals entitats del país.