Una empresa local de Benidorm impedeix que Sareb es quedi amb el gratacel Intempo

13/09/2016

Kono Estructures. Així es diu l'empresa que pot malbaratar els plans de la Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb) per adjudicar-se el megarrascacielos residencial Intempo de Benidorm. Aquesta petita empresa alacantina de tot just mig centenar de treballadors, encarregada de finalitzar l'estructura de l'edifici i obligada a tirar el tancament davant els impagaments d'Olga Urbana, la constructora de Intempo, va iniciar fa mesos una autèntica batalla judicial que està provocant més d'un mal de cap als gestors de l'anomenat banc dolent.

Com creditor privilegiat, Sareb va exercir el seu dret a millorar l'oferta presentada per aquest mastodòntic edifici dins del procés de liquidació d'Olga Urbana. Va posar sobre la taula 58,5 milions d'euros, millorant l'oferta de 47 milions realitzada per Gela Management -únic interessat en el actiu-, però l'adjudicació de l'actiu es troba totalment paralitzada, a l'espera que es resolguin els núvols judicials que s'enfronten actualment a tres petits creditors contra la societat de capital públic. David contra Goliat.
Kono Estructures ser fundada per Mari Carmen Mascaró Fuster al març de 2010 després de la fallida de la companyia encarregada d'aixecar l'estructura metàl·lica d'aquest edifici. Amb tot just 43 treballadors, es va encarregar d'acabar la seva estructura en 2012, i aquest mateix any es va veure obligada a tancar en no poder cobrar el milió d'euros que li devia Olga Urbana.
La lluita d'aquesta petita companyia va arrencar després de l'aprovació de l'informe en què es qualificaven tots els crèdits i deutes contrets per Olga Urbana -el concurs va sol·licitar a finals de 2014 la pròpia Sareb-. En aquest informe, el banc dolent té la consideració de creditor privilegiat, pel que serà el primer a cobrar els seus deutes quan es vengui algun dels dos únics actius que posseeix la constructora: Intempo, valorat en 91.600.000 d'euros, i la promoció Edimar IX, valorada en 3,3 milions. A la seva lluita es van sumar poc després l'arquitecte de Intempo, Roberto Pérez Guerres, a qui Olga Urbana deu gairebé 120.000 euros, i un dels administradors de la constructora, Isidre Bononat.
¿Creditor privilegiat o subordinat?
Kono Estructures va impugnar l'informe exigint que els crèdits del banc dolent fossin considerats subordinats, al·legant que en realitat Sareb era administrador de fet de l'empresa concursada, pel que els seus crèdits no haurien de ser qualificats com a privilegiats, sinó subordinats, tal com preveu la Llei concursal. Si el jutge -que ja va admetre a tràmit la seva demanda- dóna la raó a Kono Estructures, Sareb no només es situaria a la cua d'una llarga llista de gairebé 140 creditors, sinó que podria arribar a ser declarada culpable de la mala gestió que va portar a la ruïna a Olga Urbana, amb les responsabilitats que això comportaria, com ara haver de respondre econòmicament davant els creditors.
"La nostra demanda va ser admesa a tràmit al febrer de 2016 i ha suposat un autèntic revés per a la societat pública, ja que comença a veure possible que les demandes incidentals prosperin, com així ha succeït. Però és més, pot ser que el jutge declari subordinat seu crèdit. Si això fos així, Sareb perdria tots els drets que té com a creditor privilegiat ", explica Mari Carmen Mascaró al Confidencial.
"A més, si el jutge els declara el seu crèdit com subordinat, seria perquè hauria considerat a Sareb administrador de fet de la promotora, la qual cosa significaria que no només perdria drets com a creditor, sinó que guanyaria responsabilitats davant dels creditors si és qualificat el concurs com a culpable ", afegeix Mascaró.
Tot i que tant l'administració concursal d'Olga Urbana com Sareb es van oposar a l'incident concursal, un jutge va estimar la demanda de Kono Estructures al febrer de 2016 i va fixar per al proper 24 d'octubre la celebració de la vista oral, data clau per als petits creditors i per Sareb, ja que si la justícia torna a donar la raó a Kono Estructures, situaria a la societat pública com creditor subordinat, és a dir, a la cua per cobrar els deutes contrets amb Olga Urbana, i deixaria en paper mullat la seva oferta de 58 , 5 milions d'euros per quedar-se amb l'edifici INTEMPO.
La batalla judicial sembla llarga -pot estendre en el temps durant diversos anys- perquè ambdues parts estan disposades a lluitar fins al final. "Arribaré fins al Tribunal Suprem si cal", assegura a aquest diari Mari Carmen Mascaró Fuster. El banc dolent, per la seva banda, tampoc sembla disposat a tirar la tovallola. De fet, va impugnar que l'administradora concursal qualifiqués com a subordinat un crèdit de 7,6 milions d'euros, al·legant "que el 45% del seu capital és públic i la importància de la Sareb en la reestructuració del sistema financer espanyol", i emparant-se en l'article 36.4 de la Llei 9/2012, segons el qual "els crèdits transmesos a la Sareb no seran qualificats com a subordinats en el marc d'un eventual concurs deutor".
Arguments que va desestimar el jutge en considerar que els crèdits del banc dolent no han de tenir millor condició que els de qualsevol altra persona diferent a Sareb "i només pel simple fet de protegir la inversió dels contribuents".
Mentre la contesa judicial es resol, l'entitat que presideix Jaime Echegoyen seguirà sent titular del deute, però no propietària de l'edifici. De fet, si finalment Sareb perdés la seva condició de creditor privilegiat, de res servirien els 58,5 milions d'euros que va posar sobre la taula per quedar-se amb Intempo que, amb tota probabilitat, seria adjudicat a Gela Management, l'única companyia que ha presentat una oferta, de 47 milions, per l'edifici, ja que, segons fonts consultades per el Confidencial, el fons nord-americà TPG va oferir una mica més de 50 milions però ho va fer fora del termini previst pel pla de liquidació concursal, per la qual cosa no tindria validesa .
Sareb, propietari del deute però no del gratacel
Si és així, més d'un centenar de creditors -i l'administradora concursal- podrien cobrar els seus deutes d'aquests 47 milions d'euros, havent-repartir la quantitat restant entre la Sareb i altres creditors subordinats. És a dir, es quedaria amb un important crèdit que podria intentar vendre al mercat a un tercer, però sense el caramel d'un actiu com Intempo que li doni suport.
Sareb és el primer creditor d'Olga Urbana, amb 108 milions d'euros, dels quals 91 milions estan qualificats amb algun tipus de privilegi i 7,6 són subordinats. En total, hi ha 137 creditors que sumen uns deutes d'una mica més de 141 milions d'euros, entre els quals figuren des de particulars que van comprar alguna de les seves 269 habitatges fins a diferents companyies vinculades a la construcció que van realitzar diversos treballs en el gratacel, passant per la agència Tributària, diferents entitats financeres (Sabadell o NCG Banco) i la pròpia Sareb. Amb deutes que van des dels 4.500 euros fins als 108 milions que Olga Urbana deu al banc dolent.
Però com va heretar Sareb aquest deute amb Olga Urbana? L'any 2005, l'extinta Caixa Galícia va prestar a aquesta constructora 92 milions d'euros per a la construcció d'Intempo. La hipoteca va acabar en Nova Caixa Galícia, després de la fusió de les caixes gallegues, i el 2012 va passar a mans de la societat de capital públic, que va arribar fins i tot a invertir 11 milions d'euros a l'edifici, el que, segons el parer dels demandants , convertiria a més al banc dolent en administrador de fet i, per tant, en responsable de la fallida d'Olga Urbana i també de part dels deutes.
Dos anys després de 'heretar' aquesta hipoteca, a finals de 2014, Sareb sol·licitava el concurs de creditors d'Olga Urbana. Tot just uns mesos després, l'informe de l'administrador concursal situava a Kono Estructures i a la pràctica totalitat dels creditors a la cua a l'hora de cobrar els seus deutes i al banc dolent en primer lloc, deslligant el malestar dels creditors.